Lutul

toamnaLutul este cel mai folosit material de constructii din toate timpurile. Este practic folosit de zeci de mii de ani, inca de la inceputurile acestei civilizatii umane. Lutul este un material ecologic, biologic, natural, viu. Chiar si astazi, cand traversam o perioada de dezvoltare tehnologica fara precent in istoria cunoscuta, o treime din populatia pamantului traieste inca in case din pamant. Nu intamplator Planeta Gaya este cel mai adesea denumita Pamant. – casele noastre sunt asemenea casei, noastre planetare.

Putem spune ca lutul este cel mai important material de constructii: este la indemana pentru ca de cele mai multe ori il gasim chiar in locul in care construim, nu are practic niciun pret de achizitie, este sanatos si durabil. Oricine isi construieste o casa, doreste ca aceasta sa fie cat mai ieftina, cat mai confortabila si sa aiba cheltuieli de exploatare cat mai reduse.

Lutul a avut si are o multitudine de intrebuintari inca de la inceputurile omenirii de la tablitele de lut pe care se faceau cele mai diverse insemnari si pana la medicina naturala cea care in mod nefiresc si nedrept este astazi denumita alternativa. Ca o dovada a celor enuntate trebuie sa amintim ca in anul 1961 un arheolog din Cluj, Dl. Nicolae Vlassa a descoperit cele trei tablite de lut in localitatea Tartaria Aceste tablite acoperite cu pictograme dateaza din anul 5200 i.Ch evidentiind o scriere mai veche cu 1500 ani decat cea sumeriana. Analiza lutului a dovedit ca acesta era chiar din zona in care au fost descoperite tablitele excluzand ipoteza ca au fost aduse pe teritoriul Daciei si demontand odata pentru totdeauna teoriile care spun ca dacii nu stiau sa scrie. Iata ca acest minunat lut este si materialul care ne rescrie istoria in concordanta deplina cu adevarul stiut fiind ca istoria este intotdeauna scrisa de invingatori, nu neaparat de cei spiritual puternici.

Din punct de vedere terapeutic, proprietatile benefice ale lutului (argilei) rezulta din proprietatile lui aproape magice. Compus din silicati, saruri, argint, aur, cupru, oligoelemente lut este antitoxic, antiseptic, bactericid, cicatrizant, antiinflamator, absorbant, remineralizant. A fost folosit in aproape toate comunitatile umane de pe toate continentele. Se foloseste in arsuri, infectii, inflamatii interne, abcese, afectiuni ale tubului digestiv, sifilis, dezinterie, etc. Namolurile tamaduitoare au fost si sunt in continuare folosite atat pentru vindecarea unor afectiuni cat si in industria produselor cosmetice. Este de retinut ca acest extraordinar pamant are proprietatea de a se indrepta exact catre locul afectat si a vindeca indiferent prin ce loc patrunde in organism.

Lutul a fost dintotdauna si este folosit la fabricarea vaselor in care pastram alimente, din care mancam, in care punem plante decorative pentru a ne inobila locuintele. Olaritul este unul dintre cele mai vechi mestesuguri, o arta ce abunda in simboluri sacre pe care trebuie sa o transmitem mai departe.

Lutul ca produs natural, rezulta din eroziunea mecanica a rocilor ca urmare a influentei factorilor de clima si mediu: actiunea vantului si a apei, miscarile ghetarilor, fenomenul de contractie si dilatare a rocilor ca rezultat al diferentelor mari de temperatura, infiltrarea apei in microfisurile rocilor si fisurarea acestora odata cu fenomenul de inghet, actiunea unor compusi organici proveniti din descompunerea organismelor vii. Lutul este compus din argila, nisipuri fine de diverse granulatii si pietrisuri marunte si se contracta atunci cand se usuca

Ca material de constructii, lutul este un material care trebuie protejat de infiltratiile de apa. Apa este un element miraculos la randul ei despre care stim inca foarte putin desi suntem in proportie de peste 85% formati din… apa. Pentru a impiedica formarea microfisurilor se amesteca in lutul pentru tencuiala fibre de canepa. Pentru a realiza o impermeabilizare perfecta se folosesc tehnici de finisaje cu vopsele de var in amestec cu cazeina si pentru a se obtine un aspect placut se adauga pigmenti naturali.

O caracteristica imortanta a lutului pentru obtinerea confortului in casele din pamant este capacitatea acestui material de a regla umiditatea din interior mai repede si mai eficient decat orice alt material. Mai mult decat atat, este stiut faptul ca o umiditate crescuta intr-o locuinta favorizeaza aparitia mucegaiurilor si afecteaza sanatatea iar capacitatea lutului de a absorbi agentii poluanti face ca interiorul sa fie curat si din acest punct de vedere.

La locuintele din pamant, chirpici sau pamant batatorit lutul mentine caldura si aceasta calitate este apreciata de toti cei care doresc sa locuiasca intr-o casa cu cheltuieli reduse de exploatare si a celor care investesc in sisteme solare si/sau geotermale, pompe de caldura, stocatoare inteligente de apa calda menajera, panouri solare si panouri cu celule fotovoltaice.

La casele cu structura mixta, lemn si pamant, efectul benefic al prezentei lutului il constituie capacitatea acestuia de a pastra uscat lemnul cu care vine in contact , conservand-ul. In acest fel casa beneficiaza de o viata lunga si sanatoasa si transmite un efect benefic catre cei care o locuiesc. Casele de pamant au o energetica aparte care vibreaza in deplina Armonie cu Natura, cu Firea Inconjuratoare.

Exista prejudecata ca o locuinta din pamant este o locuinta saracacioasa, care arata ca o cocioaba, in care trebuie sa faci focul la soba si sa incalzesti apa ca sa te speli. si ca daca astazi iti construiesti o astfel de casa te-ai intors in evul mediu. Nimic mai gresit. Casa Naturala, construita din materiale naturale, din lemn, pamant, piatra, poate fi finisata superior, este un camin sanatos, o structura vie fara niciun fel de emisii de noxe, o locuinta in care avem acelasi confort tehnic dar in plus beneficiem de un confort psihic, fizic si spiritual fara putinta de a fi evaluat.

Tags: , , ,

Publicitate

Comentariul tau

Cauta in site


Traducere

Ziarul

Vila Floarea Vietii

Slide1 Slide9 Slide8 Slide7 Slide6 Slide5 Slide4 Slide3 Slide2

Vila Helix

vila_helix1 vila_helix7 vila_helix8 vila_helix4 vila_helix2 vila_helix5 vila_helix3 vila_helix6
Bloguri, Bloggeri si Cititori